فنّاوری RFID (Radio Frequency Identification)

اولین بار در جنگ جهانی دوم، یک دانشمند اسکاتلندی پیشنهاد شناسایی هواپیماهای جنگی دوست از دشمن را برای سیستم هوایی انگلیس مطرح کرد. در سیستم اولیه بر روی هر هواپیمای انگلیسی یک فرستنده قرار داشت که مطابق با سیگنالی که از فرستنده­­ی ایستگاه رادیویی بر روی زمین دریافت می‌کرد، سیگنال متناظری مبنی بر هواپیمای خودی یا دوست را ارسال می­نمود.

به زبان ساده‌تر، فناوری RFID عبارت است از شناسایی از طریق امواج رادیویی

یک سیستم RFID معمول از سه بخش تشکیل می­شود:

1- قرائت­گر   2- تگ   3- پردازشگر

شکل 1. اجزای یک سیستم RFID

مطابق با شکل1 در وضعیت عملکردیقرائت‌گر، سیگنال‌هایی که در حاوی داده، کلاک و انرژی است را ارسال نموده و درصورتی‌که تگ در محدوده­ شناسایی قرائت‌گر قرارگرفته باشد، انرژی را از سیگنال ارسالی قرائت‌گر دریافت کرده و از این طریق توان لازم برای راه‌اندازی چیپ داخلی تگ فراهم می­شود. در ادامه یک شناسه منحصربه‌فرد به‌وسیله‌ی چیپ تگ، رمزگذاری شده و به‌وسیله‌ی یک سیگنال ارسال می­شود. قرائت‌گر می­تواند سیگنال دریافتی را رمزگشایی و شناسه تگ را استخراج نماید.

در سال 1960 اولین تگ RFID تجاری شد. این تگ تنها دارای یک بیت اطلاعات بود، که نظارت الکترونیکی کالا نامیده می­شد و در فروشگاه به‌عنوان دزدگیر به کار می­رفت. در سال 1970 هیاهوی استفاده گسترده از RFID به دلیل استفاده از ولتاژ کم و استفاده از فنّاوری CMOS که امکان کوچک‌تر کردن سایز تگ و متقابلاً کاهش قیمت تگ و ارتقا کارایی را فراهم می­نمود، شنیده شد. در سال 1980، RFID به حوزه­ های شخصی، تجاری، صنعتی و حمل نقل عمومی راه یافت.

در حال حاضر چیپ هر تگ شامل یک آنتن و یک آی سی است که با توجه به مجتمع سازی‌های کنونی، سایز چیپ به‌طور پیوسته کاهش یافته و درنهایت قیمت تگ نیز در حال کاهش است.

تگ‌های RFID بر اساس منابع توان، به سه گروه غیرفعال، فعال و شبه غیرفعال تقسیم می­شوند. تگ­های غیرفعال دارای منبع توان داخلی و فرستنده رادیویی نیستند و چیپ داخلی آن‌ها انرژی لازم را از موج‌های الکترومغناطیس ارسالی از سمت قرائت‌گر دریافت می­کند. تگ­های فعال و شبه غیرفعال دارای باطری داخلی برای راه‌اندازی چیپ داخلی‌شان هستند و فرستنده آن‌ها می‌تواند ارسال داده را به‌صورت فعالانه به سمت قرائت‌گر داشته باشد. تگ­های فعال و شبه غیرفعال، برد عملیاتی، حافظه و نرخ ارسال داده بیشتری نسبت به تگ­های غیرفعال دارند. هرچند که تگ­های غیرفعال قیمت کمتر و طول عمر بیشتری دارند. در شکل2 نمونه‌هایی از تگ­های غیرفعال و فعال نشان داده‌شده است.

شکل 2. تگ‌های فعال و غیرفعال

تگ­های غیرفعال طیف فرکانسی متنوعی را پوشش می­دهند که عبارت‌اند از : فرکانس پایین LF، فرکانس بالا HF، فرکانس فوق‌العاده بالا UHF و در مواردی باند ماکروویو.

طیف فرکانسی تگ­های فعال بیشتر در باند ماکروویو بوده و در مواردی نیز در فرکانس UHF استفاده می‌گردند.  در شکل3 اطلاعات بیشتری درمورد فعال و غیرفعال بودن باندهای فرکانسی ارائه‌شده است.


شکل 3. فرکانس تگ­های فعال و غیرفعال

تگ­های LF در محدوده‌ی 125 KHz و تگ‌های HF در محدوده‌ی 13.56 MHz عمل می­کنند و امکان خواندن تگ را از طریق اثر کوپلینگ القایی به‌صورت میانگین تا فاصله‌ی یک متر فراهم می­نمایند. تگ­هایی که در این محدوده‌ی فرکانسی عمل می‌کنند معمولاً تأثیر کمی از محیط‌های فلزی و آبی می­پذیرند، بنابراین استفاده از آن‌ها در روبات‌ها، امور حمل‌ونقل و کنترل دستیابی‌ها متداول است.

تگ­های UHF در محدوده‌ی MHz 866-868  در اروپا و 902-928 MHz در آمریکای شمالی عمل می­نمایند. این تگ‌ها به‌صورت میانگین تا فاصله‌ی 10 متر امکان شناسایی داشته و نرخ داده و حافظه بیشتری را نسبت به تگ‌های LF دارند. کارایی این تگ‌ها به‌شدت تابع عوامل محیطی است و استفاده از آن‌ها در محیط‌های فلزی، آبی و دارای گردوغبار یا مه با محدودیت­هایی مواجه است.

تگ­هایی که در باند ماکروویو عمل می­کنند فرکانس­های 2.45GHZ و 5.8GHz را پوشش می­دهند. این تگ­ها برای تأمین توان موردنیاز عملکردشان دارای باطری داخلی بوده و به‌صورت میانگین تا فاصله­ 70متر قابلیت شناسایی دارند.

در یک سیستم RFID دو نمونه کوپلینگ آنتن برای ارتباط بین تگ و قرائت‌گر استفاده می­شود که عبارت‌اند از 1- کوپلینگ القایی، 2 کوپلینگ خازنی یا رادیویی که در شکل4 نشان داده‌شده­اند.

شکل4. انواع کوپلینگ در یک سیستم RFID

کوپلینگ القایی در سیستم­هایی که طول‌موج آن‌ها بزرگ‌تر از آنتن است، اعمال می­شود درنتیجه تگ­های LF و HF همان‌گونه که در شکل4 نشان داده‌شده است، از کوپلینگ القایی استفاده می­کنند. به دلیل طول‌موج‌های بالا تگ­های فرکانس پایین(LF)  و فرکانس بالا(HF)  دارای آنتهای بلندتری نسبت به تگ­های UHF هستند.

کوپلینگ خازنی یا رادیویی در تگ‌های UHF و ماکروویو به کار می­رود و طول‌موج این فرکانس­ها قابل‌مقایسه با طول آنتن است.